CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, July 8, 2011

Tips Rumah: Jom kitar semula!

Salam Ceria buat semua pembaca budiman!

Entri kali ini ialah mengenai misi menyelamatkan bumi. Apakah misi itu? Sudah pasti misi tersebut bukanlah misi angkasa lepas yang membabitkan makhluk organik seperti 'Transfomers' tetapi merupakan misi yang perlu dimainkan oleh setiap isi rumah di seluruh dunia iaitu Misi Kitar Semula.


Tahukah anda apa itu Kitar Semula?? Kitar Semula ialah satu proses untuk memperbaharui atau menggunakan semula barang-barang terbuang dan terpakai untuk dijadikan sebagai bahan-bahan mentah seperti tin aluminium, botol plastik, botol kaca dan kertas. Jadi segala bahan buangan isi rumah yang kita gunakan selama ini perlulah dikitar semula untuk memelihara alam semulajadi negara kita. Bahan tersebut bolehlah dihantar ke Premis Menjual dan Membeli Barang-Barang Lusuh di sekitar kawasan kejiranan anda atau pusat-pusat kitar semula.

Secara tidak langsung, faedah kita melaksanakan kitar semula bukan sekadar memelihara alam tetapi dapat juga menambah wang saku kita dan membersihkan rumah kita daripada bahan-bahan yang tidak diperlukan lagi seperti kertas-kertas lama (used paper) atau bahan-bahan minuman di rumah.

Tahukah anda dengan melakukan kitar semula terhadap 1 tan kertas, anda dapat:

1. Menyelamatkan 17 batang pokok

2. 380 galen minyak

3. 3 kubik kaki ruang permukaan tanah 

4. 4000 kilowat tenaga

5. 7000 galen airTerdapat beberapa fakta menarik yang sempat kami petik melalui Pusat Maklumat Rakyat tentang Kitar Semula.

FAKTA 1
Dengan mengitar semula 1 tin aluminium anda seumpama menjimatkan penggunaan tenaga elektrik 3 jam televisyen

FAKTA 2
Jika kertas dapat dikitar semula secara maksimum anda dapat mengurangkan 4,360 tan sampah sehari yang bersamaan 78,000 batang pokok

FAKTA 3
18,000 tan sampah dihasilkan sehari mampu memenuhi KLCC dalam tempoh 8 hari sahaja (data tahun 2005)

FAKTA 4
Dengan mengitar semula 1 botol kaca anda seumpama menjimatkan penggunaan tenaga elektrik mentol lampu 100 watt selama 4 jam

Bukti Keprihatinan Kepada Alam Sekitar Dengan Melakukan Amalan Berikut Semasa javascript:void(0)Berbelanja Di Pasar:

·Beg kain dapat digunakan berulang kali
·Penggunaan bakul sebagai cara mengelakkan penggunaan beg plastik
·Jangan gunakan polistren untuk membungkus makanan
·Penggunaan troli sebagai cara mengelakkan penggunaan beg plastik
·Gunakan beg kertas bagi menggantikan beg plastik untuk membungkus barang
·Jangan gunakan beg plastik untuk pembungkusan


Tahukah anda berapakah nilai sebenar (RM) pulangan apabila anda melaksanakan kitar semula? Di sini kami senaraikan beberapa lokasi menarik di sekitar negeri Kedah yang sempat kami tinjau dan menjadi lokasi kegemaran kami. Nilai (RM) tersebut diukur melalui timbangan (KG):


Jitra (Berhampiran Stesen Minyak Esso)
Kertas : RM0.30/kg
Botol : RM0.90/kg
Tin: RM0.30/kg

Alor Setar (Jalan Seberang Perak)
Kertas : RM0.35/kg
Botol : RM0.60/kg
Tin: RM0.30/kg


Sungai Petani (Bedong)
Kertas : RM0.30/kg
Botol : RM0.70/kg
Tin: RM0.30/kg


Cumanya yang menjadi sedikit masalah ialah proses kitar semula untuk bahan buangan kaca. Kebanyakan tempat dan premis menjual dan membeli barang-barang lusuh ini enggan menerima bahan buangan kaca dengan alasan bahan tersebut dibeli murah dan tidak menguntungkan. Nasihat kami ialah cuba anda tanyakan premis tersebut di manakah tempat yang sedia mengambil bahan buangan kaca. Hanya mereka yang mengetahui kerana mereka mempunyai jaringan sesama sendiri. Jom bersama kami jayakan misi selamatkan bumi. Jom Kitar Semula!!!


0 comments:

Post a Comment

lovely comments

Custom Search