CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, May 19, 2011

Berbengkel Sambil Bercuti di Melaka

Salam Ceria dan Salam Muhibbah.
Pertamanya kami mengucapkan terima kasih di atas sokongan kawan-kawan yang masih lagi menjadi pembaca setia kami. Mohon maaf atas kelewatan update blog ini setelah ditinggalkan hampir sembilan bulan.

I'allah, selepas ini kami akan kemaskini segala maklumat dari masa ke semasa agar blog ini sentiasa ceria dan memberikan manfaat kepada semua pembaca. Alhamdulillah, baru-baru ini kami sempat bercuti bersama dan lokasi kali ini ialah di Melaka, Bandaraya Bersejarah.

Dalam entri kali ini dan akan datang akan kami bongkarkan beberapa tips percutian kepada rakan-rakan pembaca sama ada yang sudah berkeluarga ataupun masih lagi bujang.
Kami juga akan muatkan beberapa bajet mini untuk kemudahan mereka membuat persiapan percutian tersendiri.

Perjalanan ke Melaka
Sekiranya anda merancang untuk membuat lawatan ke Melaka dan anda berada di Kedah, perjalanan untuk sampai ke Melaka secara normalnya ialah selama 8 jam. Perjalanan ini selama lapan jam ini bermula daripada Alor Setar ke Bandaraya Hilir Melaka, lebih kurang 590km beserta berhenti rehat dan makan selama satu jam. Tol yang perlu dilalui ialah Tol Plus AS-Sg Dua. Kemudian Tol Juru-Tol NKVE-Tol Elite.

Untuk TOL NKVE anda hanya perlu masuk ke susur keluar Seremban-Johor Bharu dan begitu juga keadaannya dari Tol Elite. Apabila anda telah melalui Seremban, maka anda teruskan perjalanan sehingga Ayer Keroh dan susur keluar di situ. Perjalanan dari Ayer Keroh ke Bandar Hilir lebih kurang 40 minit.

Tempat Penginapan
Sebenarnya lokasi penginapan anda terletak pada bajet anda. Sekiranya anda mempunyai bajet yang besar kami cadangkan anda menginap di hotel-hotel terkenal seperti Hotel Equatorial, Hotel Holiday Inn dan sebagainya. Sekiranya anda hanya mempunyai bajet sederhana anda boleh menginap di hotel-hotel bajet yang terletak di dalam bandar. Hotel yang kami duduki pada masa percutian kami ialah di Hotel Johan yang terletak di Jalan Melaka Raya berhampiran dengan Dataran Pahlawan. 

[Gambar kenang-kenangan di hadapan Hotel Johan]

Sekiranya anda mahu mencari ketenangan dan menginap di sebuah rumah ala-ala baba dan nyonya anda boleh juga menginap di Apa Kaba Home and Stay Melaka yang terletak berhampiran Melaka Straits Hotel berdekatan Bandar Kaba. Kami ingin menginap di sana tetapi kebetulan telah penuh. Disisipkan bersama alamat kedua-dua tempat penginapan:

1. Hotel Johan,
210, Jln Melaka Raya 1,
Tmn Melaka Raya,
75000 Melaka.

2. Apa Kaba Home and Stay Melaka,
No 28 Kg Banda Kaba,
75000 Melaka, Malaysia

Tempat Lawatan
Sebenarnya banyak tempat lawatan yang menarik di Melaka. Cumanya sama ada anda sempat atau tidak untuk melawati ke semuanya. Kami berada di sini selama dua hari satu malam, maka banyak tempat-tempat menarik yang belum sempat untuk kami lawati. Namun kami hanya sempat kongsikan beberapa input menarik di Melaka yang sempat kami lawati.

i. Lawatan Percuma
Sudah pasti jawapan pertama ialah melawat Kota A Famosa. Kebanyakan pengunjung hanya datang bergambar dan melihat serta menginsafi detik-detik kebebasan Malaysia dari tangan penjajah. Ini tempat yang wajib di kunjungi. Bersebelahan A Famosa ialah Bangunan Memorial Merdeka. Tempat inipun merupakan tempat kunjugan percuma di mana anda boleh melihat potret sejarah awal kemerdekaan. Seterusnya ialah Bangunan Stadthuys yang merupakan binaan peninggalan Belanda.

Seterusnya anda boleh melihat Fort Frederick berhampiran Bangunan Stadthuys dimana ia mempunyai meriam untuk mengawal laut dan daratan. Berhampiran fort ini anda boleh melihat Kincir Air Kesultanan Melaka dan Kincir Angin Belanda. Termasuklah Muzium Kastam dan Jonker Street. Apa yang menarik tentang Jonker Street ialah ia beroperasi bermula jam 6 petang. Malang sekali, kami melawat keesokan pagi dan natijahnya semua kedai masih lagi tutup. Banyak lagi tempat bersejarah yang percuma untuk lawatan tetapi tidak sempat kami lawati.

 [Di Kota A Famose-Pintu Masuk yang masih lagi wujud]

 [Berhampiran Bangunan Stadhuys-Peninggalan Belanda]
 [Bergambar di Kincir Air Melaka]

  [Berlatarbelakang Kapal di Muzium Samudera]

ii. Lawatan Berbayar
Ini bermaksud anda harus hulurkan sedikit wang untuk berbelanja atas lawatannya. Kami cadangkan agar anda menaiki Melaka River Cruise yang bayarannya hanya RM10 sahaja. Anda akan dibawa menyelusuri sungai Melaka dan perjalanannya hampir 45 minit. Kemudian anda boleh menaiki Menara Taming Sari yang terletak berhampiran Dataran Pahlawan. Bayaran yang dikenakan sebanyak RM 10 shj. Apabila anda menaikinya anda akan melihat keseluruhan bandar Melaka dengan pusingan selama 10 minit.

Melaka Duck Tours juga bakal menjadi pengalaman pertama anda apabila kereta amfibia yang bergerak di atas jalan akan turut bergerak di dalam laut. Bayaran yang dikenakan ialah sebanyak RM 38. Lain-lain tempat berbayar seperti muzium-muzium dalam RM 3.00-RM10.00 serta Zoo Malam Melaka, Taman Buaya, Taman Rama-Rama dan sebagainya.

 [Di Jeti Untuk Melaka River Cruise][Menara Taming Sari-Tak sempat naik sebab nak hujan]

 Tempat Beli-Belah
Anda boleh mendapatkan cenderamata di Dataran Pahlawan di bahagian Heritage Bazar. Di sana terdapat segala jenis pakaian, makanan dan cenderahati. Namun kami nasihatkan anda mendapatkan juga cenderahati dan makanan di Medan Samudera berhampiran Muzium Samudera kerana harga di sana jauh lebih rendah dari Dataran Pahlawan. Sekiranya anda gemar hiruk-pikuk dan suasana sesak, anda boleh membeli belah di Jonker Street pada malam hari. Di sana terdapat barang antik dan sebagainya yang dijual secara tawar menawar. Tempat lain yang biasa boleh anda kunjungi ialah pasaraya besar seperti Tesco, Giant, Jusco, Mahkota Parade dan Melaka Sentral.

Bajet Anda (2H1M)
Ini merupakan pengakhiran entry kali ini. Di sini kami sediakan sedikit bajet untuk kemudahan kunjungan anda nanti. Selamat Melawat Melaka Bandar Bersejarah.


Bajet Anda:

Hotel : RM 120.00
Minyak Kereta : RM 150.00
Tol : RM 150.00
Makan : RM 50.00
River Cruise : RM 10.00
Melaka Duck Tour : RM 38.00
Menara Taming Sari : RM 10.00
Souvenir : RM 50.00
JUMLAH KESELURUHAN : RM 578.00

0 comments:

Post a Comment

lovely comments

Custom Search