CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, March 18, 2012

Home-Made Lasagna

Assalam.

Lately, I've been cooking lasagna quite frequent. Baru dua kali sebenarnya :D I tried once and then got another 'order' from my darling sista Lubby Lub. So, as a beginner cook, when people loved your cooking, it's sooooo heart blooming and you feel like to cook, cook, and cook moreee!!! Cannot stop! *wink*

So here goes the lasagna :)

Bahan- bahan:

Lasagna sheets (saya guna San Remo instant lasagna)
Cheese (as much as you want)

Tomato plus beef sauce (sos daging)

1 labu bawang besar (dipotong dadu)
5 ulas bawang putih (dipotong dadu)
2 sudu besar minyak masak atau olive oil (untuk menumis)
5sudu besar tomato puree ( saya guna separuh botol Kimball spaghetti mushroom sauce)
300 g daging atau ayam
2 biji tomato (dipotong dadu)
1sudu kecil lada hitam (ditumbuk atau kisar kering)

White sauce (sos putih)
4sudu besar butter
3sudu besar tepung gandum
4cawan fresh milk
Garam secukup rasa
1sudu kecil lada hitam
1sudu kecil oregano atau basil

Cara-cara menyediakan Sos Daging.
  1.  Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu
  2.  Masukkan daging.
  3.  Masukkan tomato puree atau spaghetti sauce.
  4.  Tambahkan 1cawan air untuk didihkan kuah.  Tunggu hingga mendidih.
  5.  Masukkan tomato dadu.
  6.  Masukkan lada hitam.
  7.   Masak hingga sedikit pekat.

***Kalau guna spaghetti sauce saya tak letak garam sebab makanan dalam tin sangat tinggi kandungan garam dan sudah cukup masin.

Cara-cara menyediakan Sos Putih.

1)      Panaskan periuk, cairkan butter.
2)      Masukkan tepung gandum, masak dan sentiasa kacau selama 3minit. (supaya tepung tidak terasa mentah). Gunakan api sederhana.
3)      Masukkan susu segar sedikit demi sedikit sambil terus kacau bahan-bahan dalam periuk.
4)      Masukkan garam, lada hitam dan oregano.
5)      Kacau sehingga pekat.

So the steps to make lasagna is very easy.
  1. Rebus lasagna sheets macam rebus pasta biasa.
  2. Panaskan oven 250 degree celcius.
  3. Sapukan sedikit butter di atas dulang.
  4. Ratakan sos daging untuk lapisan pertama, kemudian susun kepingan lasagna.
  5. Kemudian ratakan lapisan kedua sos daging, diikuti white sauce, seterusnya susun kepingan lasagna. (selang seli sos daging, white sause dan lasagna)
  6.  Ulang langkah 3 dan  4 hingga tiga atau empat lapisan.
  7.  Akhir sekali, taburkan cheese as much as you want.
  8.  Tutup dulang dengan aluminium foil, masak selama 30 minit.
  9. Minit ke 30, keluarkan dulang dan buka aluminium foil. Masak lagi selama 10 minit.
  10. Okay, siap!

P/s:  Yes, I made my own white sauce because I found it easy to make and I wanted to reduce the use of MSG, sodium etcetra from the canned food. You can always use PREGO CARBONARA SAUCE as your white sauce.

The white sauce was a bit too thick, so try to make it lighter -easier to spread them.
(sos putih saya agak pekat, kalau cair sedikit lebih mudah untuk diratakan)

One layer after another
( selang seli sos daging, sos putih dan lasagna sheets)

Cheese topping

Bon appetite! *nyam nyam*
Regards,

Nabilah :)

9 comments:

:: anisjazz ::

wallaweayyy!!!

knis nak buat lazania esok!
for our anniversary! :D
nnt nak update gak dlm apronhanis :):)

Hafiz Nabilah

yeaaayyyyy knissss... :)

semakin bersemangat dengan oven baru, yippeeeee!! ^___^

Hafiz Nabilah

btw knis, knis kan tak minat daging, so bleh ganti dengan ayam yg nyummyyyy :) and i'm soo happy cuz we have a new medium of sharing which is blogging. hihihihi

Marlina Mohtar

akak nak try buat yang ini lah :) mesti sedap....

nabilah boleh tengok resepi sambal udang tu dlm blog akak ye

http://mawaddahrahmat.blogspot.com/search/label/resepi

boleh sesuaikan ikut rasa anak tekak ye....yang akak masak tu ikut selera akak hehe

Hafiz Nabilah

hehehe, malulah kak ina datang jenguk masakan saya yang tak seberapa ni... thank you :D

:: anisjazz ::

nabilah, kaknis dah pandai makan daging, hehe.
mungkin sbb bila kawin kan, mula2 tu x makan jgk.
pstu kesian kt abg z sbb rumah ni x pernah dimasak daging.
try mkn ckt2, now dh blh makan.
tp still yg garing2, kecik2 je boleh la.
besar n tebal mcm dgg burger tu tak leh masuk lg :p

nway, lazania x buat lg ;)

Hafiz Nabilah

wow this is good news!! hahaha good job anyways kak hanis. mmg kesayangan ZLH ^__^

:: anisjazz ::

ding dong!! nabilahhh!! ;)
http://apronhanis.blogspot.com/2012/04/zlh-lasagna-d.html

nabilah, nape knis takleh view meriilylovely..?

Hafiz Nabilah

ding dong knis... :) hehehe, ur lasagna looks soo lovely n nyummy, lama dah xbuat lasagna. good job!

oh merrilylovely is currently under maintenance, hehhhhh.. diprivatekan sementara waktu :)

Post a Comment

lovely comments

Custom Search