Lately, I've been cooking lasagna quite frequent. Baru dua kali sebenarnya :D I tried once and then got another 'order' from my darling sista Lubby Lub. So, as a beginner cook, when people loved your cooking, it's sooooo heart blooming and you feel like to cook, cook, and cook moreee!!! Cannot stop! *wink*
So here goes the lasagna :)
Bahan- bahan:
Lasagna sheets (saya guna San Remo instant lasagna)
Cheese (as much as you want)
Tomato plus beef sauce (sos daging)
1 labu bawang besar (dipotong dadu)
5 ulas bawang putih (dipotong dadu)
2 sudu besar minyak
masak atau olive oil (untuk menumis)
5sudu besar tomato puree ( saya guna separuh botol Kimball spaghetti
mushroom sauce)
300 g daging atau ayam
2 biji tomato (dipotong dadu)
1sudu kecil lada hitam (ditumbuk atau kisar kering)
White sauce (sos putih)
4sudu besar butter
3sudu besar tepung gandum
4cawan fresh milk
Garam secukup rasa
1sudu kecil lada hitam
1sudu kecil oregano atau basil
Cara-cara menyediakan Sos Daging.
- Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu
- Masukkan daging.
- Masukkan tomato puree atau spaghetti sauce.
- Tambahkan 1cawan air untuk didihkan kuah. Tunggu hingga mendidih.
- Masukkan tomato dadu.
- Masukkan lada hitam.
- Masak hingga sedikit pekat.
***Kalau guna spaghetti sauce saya tak
letak garam sebab makanan dalam tin sangat tinggi kandungan garam dan sudah cukup
masin.
Cara-cara menyediakan Sos Putih.
1)
Panaskan periuk, cairkan
butter.
2)
Masukkan tepung gandum, masak
dan sentiasa kacau selama 3minit. (supaya tepung tidak terasa mentah). Gunakan
api sederhana.
3)
Masukkan susu segar sedikit
demi sedikit sambil terus kacau bahan-bahan dalam periuk.
4)
Masukkan garam, lada hitam
dan oregano.
5)
Kacau sehingga pekat.
So the steps to make lasagna is very easy.
- Rebus lasagna sheets macam rebus pasta biasa.
- Panaskan oven 250 degree celcius.
- Sapukan sedikit butter di atas dulang.
- Ratakan sos daging untuk lapisan pertama, kemudian susun kepingan lasagna.
- Kemudian ratakan lapisan kedua sos daging, diikuti white sauce, seterusnya susun kepingan lasagna. (selang seli sos daging, white sause dan lasagna)
- Ulang langkah 3 dan 4 hingga tiga atau empat lapisan.
- Akhir sekali, taburkan cheese as much as you want.
- Tutup dulang dengan aluminium foil, masak selama 30 minit.
- Minit ke 30, keluarkan dulang dan buka aluminium foil. Masak lagi selama 10 minit.
- Okay, siap!
P/s: Yes, I made my
own white sauce because I found it easy to make and I wanted to reduce the use
of MSG, sodium etcetra from the canned food. You can always use PREGO CARBONARA
SAUCE as your white sauce.
The white sauce was a bit too thick, so try to make it lighter -easier to spread them. (sos putih saya agak pekat, kalau cair sedikit lebih mudah untuk diratakan) |
One layer after another ( selang seli sos daging, sos putih dan lasagna sheets) |
Cheese topping |
Bon appetite! *nyam nyam* |
Regards,
Nabilah :)
9 comments:
wallaweayyy!!!
knis nak buat lazania esok!
for our anniversary! :D
nnt nak update gak dlm apronhanis :):)
yeaaayyyyy knissss... :)
semakin bersemangat dengan oven baru, yippeeeee!! ^___^
btw knis, knis kan tak minat daging, so bleh ganti dengan ayam yg nyummyyyy :) and i'm soo happy cuz we have a new medium of sharing which is blogging. hihihihi
akak nak try buat yang ini lah :) mesti sedap....
nabilah boleh tengok resepi sambal udang tu dlm blog akak ye
http://mawaddahrahmat.blogspot.com/search/label/resepi
boleh sesuaikan ikut rasa anak tekak ye....yang akak masak tu ikut selera akak hehe
hehehe, malulah kak ina datang jenguk masakan saya yang tak seberapa ni... thank you :D
nabilah, kaknis dah pandai makan daging, hehe.
mungkin sbb bila kawin kan, mula2 tu x makan jgk.
pstu kesian kt abg z sbb rumah ni x pernah dimasak daging.
try mkn ckt2, now dh blh makan.
tp still yg garing2, kecik2 je boleh la.
besar n tebal mcm dgg burger tu tak leh masuk lg :p
nway, lazania x buat lg ;)
wow this is good news!! hahaha good job anyways kak hanis. mmg kesayangan ZLH ^__^
ding dong!! nabilahhh!! ;)
http://apronhanis.blogspot.com/2012/04/zlh-lasagna-d.html
nabilah, nape knis takleh view meriilylovely..?
ding dong knis... :) hehehe, ur lasagna looks soo lovely n nyummy, lama dah xbuat lasagna. good job!
oh merrilylovely is currently under maintenance, hehhhhh.. diprivatekan sementara waktu :)
Post a Comment
lovely comments